بنفشه ها (Viola) از خانواده گیاهان گلدار بهاره هستند. حدود 400-500 گونه بنفشه وجود دارد. بنفشه ها در شرایط مرطوب و کمی سایه مانند پرچین ها یافت می شوند.
کلمه "بنفش" از نام لاتین "Viola" گرفته شده است. بنفشه های معمولی، بنفشه های معمولی آبی، بنفشه های شیرین و بنفشه های باغی از انواع محبوب بنفشه هستند.
کاربردهای سنتی و فواید بنفشه
بنفشه شیرین سابقه طولانی و ثابت شده استفاده مردمی به ویژه در بهبود سرطان و سیاه سرفه دارد.
از اسید سالیسیلیک تشکیل شده است که برای تولید آسپرین استفاده می شود.
در درمان سردرد، میگرن و بی خوابی موثر است.
ضد التهاب، معرق، نرم کننده و خلط آور است.
این دارو در درمان برونشیت، آب مروارید تنفسی، سرفه، آسم و سرطان سینه، ریه یا دستگاه گوارش مصرف می شود.
برای درمان عفونت های دهان و گلو استفاده می شود.
گلبرگ ها را به صورت شربت در می آورند و در درمان ناراحتی های کودکان استفاده می کنند.
ریشه ها خلط آور بسیار قوی تری نسبت به سایر قسمت های گیاه هستند، اما همچنین حاوی آلکالوئید هستند که در دوزهای بالاتر به شدت قی آور و تصفیه کننده است.
دانه ها ادرار آور و تصفیه کننده هستند.
داروی هومیوپاتی از کل گیاه تازه تهیه می شود.
در درمان سرفه های اسپاسمیک و روماتیسم مچ دست مفید می باشد.
اسانس گل ها در آروماتراپی در درمان شکایات برونش، خستگی و ناراحتی های پوستی استفاده می شود.
بنفشه در صورت بروز علائم تب و آنفولانزا توصیه می شود.
بنفشه در موارد سوء هاضمه یا مسمومیت غذایی نیز موثر است.
کاربردهای آشپزی
برگ های جوان و جوانه های گل به صورت خام یا پخته مصرف می شوند.
برگها طعم بسیار ملایمی دارند.
میتوانید یک سالاد بسیار خوب درست کنید.
همچنین به عنوان طعم دهنده در پودینگ و غیره استفاده می شود.
می توان از برگ ها چای تهیه کرد.
از گل ها برای تزیین سالاد و دسر استفاده می شود.
از گل ها نیز به صورت تازه برای طعم دادن و رنگ آمیزی شیرینی پزی استفاده می شود.
موارد استفاده از بنفشه
پماد
چای بنفشه
دم کرده بنفشه
شستشوی بینی/چشم
کاربردهای گل بنفشه
طرز تهیه روغن گل بنفشه
طرز تهیه شربت گل بنفشه
طرز تهیه داروی گل بنفشه
اسانس گل بنفشه
روش استفاده از اسانس گل بنفشه
بو کردن اسانس